Pečené zemiačiky s rozmarínom

Zemiaky sa dajú pripraviť na mnoho spôsobov. Či už upečené, popučené, pomixované alebo uvarené. Skrátka môžu slúžiť ako príloha i ako hlavný chod. A aby nebolo málo tak aj napríklad pečené môžu byť na rôzne spôsoby. No a jeden z nich si priblížime aj v nasledujúcom recepte. Upečené do chrumkava s rozmarínom ste možno ešte nejedli. Ale zaručene si ich zaradíte medzi svoje obľúbené.

pečené brambory
 
Na tento recept potrebujeme nové zemiačiky. Tie sú koniec koncov aj veľmi chutné. Mali by byť menšie a asi tak jeden kilogram. Ako aj pri inom pečení, budeme používať olej, ktorého si nalejeme na 5 veľkých polievkových lyžíc. Použijeme aj malú čajovú lyžičku, pričom si na jednu naberieme bylinkovú soľ a dve čajové lyžičky naberieme zasa sušeného rozmarínu. Ak nemáte sušený, ale čerstvý, môžete použiť pokojne aj ten. Drveného koriandru využijeme tiež štipku no a ešte asi štyri strúčiky cesnaku. Ingrediencie máme pripravené a môžeme sa pustiť do toho.

brambory
 
Mladé zemiačiky potrebujeme práve z toho dôvodu aby sme ich nemuseli šúpať a zároveň aby šupka nebola hrubá. Zemiaky teda poriadne umyjeme aj so šupkou. Menšie zemiaky sú vhodnejšie pretože ich budeme prekrajovať po dĺžke na hrubšie plátky. Tak nebudú príliš veľké.
 
Do nejakej menšej misky si pretlačíme cesnak a pridáme k nemu asi dve veľké lyžice olivového oleja. Cesnak s olejom poriadne premiešame.
 
V druhej miske si pripravíme marinádu na zemiaky. Tá bude pozostávať z troch veľkých lyžíc oleja, bylinkovej soli, rozmarínom nasekaným nadrobno a z drveného koriandru. Všetky tieto ingrediencie spolu premiešame. Následne v tejto marináde premiešame plátky zemiakov. Potom ich porozkladáme na plech a dáme ich piecť. Piecť ich budeme približne tridsať minút. Rúra by mala byť vopred rozohriata na teplotu dvesto stupňov. Na tejto teplote ich aj budeme piecť počas celých tridsiatich minút.

opečené brambory
 
Keď zemiačiky začnú chytať zlatistú farbu, pokropíme ich pripravenou zmesou oleja a cesnaku. Opäť necháme piecť. Tentokrát ale asi iba päť maximálne desať minút. Zemiaky by mali byť chrumkavé. Podávať môžete samotné alebo s acidofilným mliekom. Chutné sú aj so smotanovým dresingom s bylinkami.
 
S výsledkom ste snáď spokojný a vaše chúťky sú určite uspokojené. Poznáte teda ďalšiu možnosť prípravy zemiakov.