Neviem ako vy, ale mne sa stáva dosť často, že zabudnem kúpiť pečivo. Aj keď je dnes veľmi moderné túto časť pokrmov vynechávať, ja osobne si bez neho neviem predstaviť život. Chlieb jem dokonca ku kuracej polievke, niekedy si ho dám aj ku rezancom s tvarohom. Niekoľkokrát som sa pokúšal o výrobu vlastného, domáceho originálneho chlebu. Vyskúšal som aj rožky a žemle. Aj napriek tomu, že sa považujem za celkom schopného kuchára, z výsledku som nebol nikdy obzvlášť ohúrený. Pečivo bolo príliš tuhé, rozpadávalo sa, alebo sa na druhý deň nedalo doslova a do písmena jesť. Tak som sa rozhodol popátrať na internete a aj v starých kuchárkach mojej mamy. Po vyskúšaní desiatok receptov, sa s vami rád podelím o jeden, ktorý má nesklamal. Ide o chlieb bez použitie droždia, je hotová za pár minút a navyše to zvládne každý.
Tajomstvom tohto chleba je kypriaci prášok, Ten zastúpi droždie, alebo kvások. Z tohto dôvodu nemusíte čakať na vykysnutie cesta a navyše sa vám nemôže stať, že urobíte nejakú chybu. Budete potrebovať múku podľa vlastného výberu. Pamätajte si však na to, že z celozrnnej, špaldovej, alebo inej „zdravej“ múky, bude pečivo automaticky tuhšie. Pokiaľ vám to nevadí tak pokojne pečte s týmito zdravými alternatívami.
Okrem múky si pripravte trošku oleja, soľ a samozrejme spomínaný kypriaci prášok. Všetko zmiešajte dokopy a nechajte piecť pri sto osemdesiatich stupňoch asi pätnásť minút, podľa toho , ako bude pečivo vyzerať, ho nechajte ešte dopiecť pri nižšej teplote, alebo ho z rúry vyberte a nechajte pomaly vychladnúť.
Konkrétne gramáže neuvádzam zámerne. Cesto musí byť vláčne, takže múku a vodu zmiešajte tak, aby sa vám s ním dobre pracovalo. Pamätajte, že čím viac múky použijete, tým tuhší bude výsledok. Ak máte v chlebe radi semienka, pokojne ho doňho pridajte. Pre vláčnejšiu konzistenciu použite do cesta asi dve lyžice jogurtu. V tom prípade však uberte z vody.